Sposób przygotowania:
Kostka czekoladowo- malinowaciasto
Ciasto jasne:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka, chwilę jeszcze ubijamy i wyłączamy robot i dalej robimy już ręcznie.
Do masy przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułka do połączenia się masy. Przelewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy górę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut ( do suchego patyczka)
Ciasto ciemne:
Przygotowujemy dokładnie tak samo jak ciasto jasne, tylko do mąki dodajemy jeszcze kakao
czas pieczenia i temperatura taka sama.
masa budyniowa
Mleko zagotowujemy. Jajka ucieramy razem z cukrem przez kilka minut, aż masa zbieleje i powiększy swoją objętość. Dodajemy obie mąki i delikatnie mieszamy- gotowe wlewamy do gotującego się mleka. Mleko musimy cały czas mocno mieszać, bo zrobią się nam grudki, ale jeżeli nam się to przydarzy to proponuję zdjąć z ognia i przez kilka minut ucierać mikserem.
Gdy budyń będzie już jednolity zagotowujemy i studzimy.
Kakao rozprowadzamy w 4-5 łyżkach letniej przegotowanej wody- masa ma być gładka i spadać z łyżki płatami, jeżeli jest za rzadka dodajemy jeszcze trochę kakao, jeżeli jest za gęsta i kakao nam się nie rozrobiło dodajemy jeszcze łyżkę wody.Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy kakao i po łyżce budyniu.
Na koniec dodajemy syrop herbaciany.
frużelina
Frużelina malinowa:
Mąkę rozrabiamy w 1/3 szklanki wody. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Maliny przesypujemy do garnuszka, podlewamy 2 łyżkami wody, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu - nie mieszamy, tylko potrząsamy garnkiem. Gotujemy przez 3 minuty, dodajemy mąkę i zagotowujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny i żelatynę i dokładnie mieszamy i studzimy.
składanie ciasta
Na dół blachy wykładamy ciasto ciemne- ponczujemy, na chwilkę odstawiamy, żeby ciasto wpiło i smarujemy dżemem malinowym. Wykładamy połowę masy budyniowej. Teraz układamy ciasto jasne, ponczujemy i wykładamy resztę masy. Na górę dajemy zimną frużelinę i wkładamy ciasto do lodówki. Po godzinie mrzemy wyłożyć maliny i wylewać tężejącą galaretkę.
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 12 h, najlepsze jest jak się przegryzie, np na drugi czy trzeci dzień, ale kto by tyle wytrzymał :D