SUPERPRZEPIS

Kostka limonkowa

  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 18
Kostka limonkowa

Proste i szybkie do przygotowania ciasto, mój ulubiony przepis gdy mam upiec coś na spotkanie przy kawie-puszysty biszkopt nasączony limonkowym ponczem, smaczny orzeźwiający krem i agrestowa galaretka która dopełnia całość.

Składniki:

Kostka limonkowa

Ciasto:

  • 6 jaj
  • 13 dag mąki tortowej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 dag cukru

Krem limonkowy

Poncz:

  • 3/4 szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 limonki

Dodatkowo:

  • 2 galaretki agrestowe lub kiwi
  • 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
  • 50 g wiórek kokosowych białych

Sposób przygotowania:

Kostka limonkowa

Ciasto;

Kostka limonkowa
Biszkopt do ciasta przed pieczeniem w formie

Białka jaj ubić na sztywną pianę, ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny. Dodać żółtka delikatnie zmiksować, mąkę tortową wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia, zwalniając obroty miksera do minimum dodawać po łyżce mąki. Tak przygotowane ciasto wylać do blaszki wyłożonej pergaminem o wym 26/39 cm i piec 30 minut w temp 160*c.

Krem:

Kostka limonkowa
Wszystkie składniki kremu umieszczamy w jednej misie miksujemy

Wszystkie składniki masy muszą być dobrze schłodzone-najlepiej aby 12 godzin przed przygotowaniem kremu były umieszczone w lodówce- Limonki myjemy szczoteczką pod bieżącą ciepłą wodą, osuszamy ścieramy na drobnej tarce skórkę, z jednej wyciskamy sok, wszystkie składniki umieszczamy w jednej misie, miksujemy mikserem aż krem będzie gęsty. Poncz:Składniki ponczu mieszamy z wyciśniętą limonką. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody , zostawiamy do lekkiego stężenia.

Przełożenie:

Kostka limonkowa
upieczony zimny biszkopt smarujemy warstwą dżemu porzeczkowego

Upieczony wystudzony biszkopt nasączamy ponczem i smarujemy warstwą dżemu porzeczkowego, wykładamy krem limonkowy, zalewamy tężejąca galaretką wstawimy do lodówki do całkowitego stężenia. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.


Tagi:

sery ser