Sposób przygotowania:
Kostka truskawkowa
Jaja zmiksowałam z cukrem dodając pod koniec przecier jabłkowy i olej. Przesiałam mąkę oraz kakao do miski. Dodałam sodę i proszek do pieczenia - wymieszałam po czym wsypałam do masy jajecznej. Po wymieszaniu wylałam na wyłożoną papierem do pieczenia formę (28cm x 38 cm) i upiekłam w temp. 160 st C do suchego patyczka. (około 30 min). Po wystudzeniu przekroiłam ciasto na 2 blaty.
Rozpuściałam galaretkę z dodatkiem łyżki żelatyny w szklance wody. Odstawiłam do ostudzenia. Ubiłam kremówkę. Do serka dodałam zmiksowane truskawki. Dodałam do masy tężejącą galaretkę i ubitą śmietanę. Po wymieszaniu przełożyłam masą ciasto.
Górną część ciasta polałamstopioną czekoladą.
Przygotowałam polewę truskawkową. Jedną łyżkę galaretki rozpuściłam z 1 łyżce gorącej wody. Dodałam masło i biała czekoladę - rozpuściłam je mieszając w kąpieli wodnej tak, by powstała różowa polewa.Polałam ciasto różową czekoladą.
Odstawiłam ciasto na kilka godzin w chłodne miejsce. Podałam je pokrojone w kwadraty z dodatkiem truskawek.
Rozpuściałam galaretkę z dodatkiem łyżki żelatyny w szklance wody. Odstawiłam do ostudzenia. Ubiłam kremówkę. Do serka dodałam zmiksowane truskawki. Dodałam do masy tężejącą galaretkę i ubitą śmietanę. Po wymieszaniu przełożyłam masą ciasto.
Górną część ciasta polałamstopioną czekoladą.
Przygotowałam polewę truskawkową. Jedną łyżkę galaretki rozpuściłam z 1 łyżce gorącej wody. Dodałam masło i biała czekoladę - rozpuściłam je mieszając w kąpieli wodnej tak, by powstała różowa polewa.Polałam ciasto różową czekoladą.
Odstawiłam ciasto na kilka godzin w chłodne miejsce. Podałam je pokrojone w kwadraty z dodatkiem truskawek.