jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kostka truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ciasto przekładane masą truskawkową dekorowane czekoladą deserową i różową czekoladą o smaku truskawkowym jest idealne na czerwcowe podwieczorki w plenerze.

Kostka  truskawkowa Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kostka truskawkowa

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 duże jaja
  • 1 pełna szklanka przecieru jabłkowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 ml kremówki
  • 50 dag twarożku śmietankowego (lub mascarpone)
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 szklanka zmiksowanych truskawek
  • stopiona czekolada deserowa
  • biała czekolada (50 g)
  • 1 łyżeczka galaretki truskawkowej
  • 1 łyżeczka masła
  • truskawki do przybrania (około 1/2 kg)

Sposób przygotowania:

Kostka truskawkowa
Jaja zmiksowałam z cukrem dodając pod koniec przecier jabłkowy i olej. Przesiałam mąkę oraz kakao do miski. Dodałam sodę i proszek do pieczenia - wymieszałam po czym wsypałam do masy jajecznej. Po wymieszaniu wylałam na wyłożoną papierem do pieczenia formę (28cm x 38 cm) i upiekłam w temp. 160 st C do suchego patyczka. (około 30 min). Po wystudzeniu przekroiłam ciasto na 2 blaty.

Rozpuściałam galaretkę z dodatkiem łyżki żelatyny w szklance wody. Odstawiłam do ostudzenia. Ubiłam kremówkę. Do serka dodałam zmiksowane truskawki. Dodałam do masy tężejącą galaretkę i ubitą śmietanę. Po wymieszaniu przełożyłam masą ciasto.

Górną część ciasta polałamstopioną czekoladą.

Przygotowałam polewę truskawkową. Jedną łyżkę galaretki rozpuściłam z 1 łyżce gorącej wody. Dodałam masło i biała czekoladę - rozpuściłam je mieszając w kąpieli wodnej tak, by powstała różowa polewa.Polałam ciasto różową czekoladą.

Odstawiłam ciasto na kilka godzin w chłodne miejsce. Podałam je pokrojone w kwadraty z dodatkiem truskawek.
Kostka  truskawkowa
Ciasto po wystudzeniu kroimy na 2 blaty.
Kostka  truskawkowa
Rozpuszczamy galaretkę z dodatkiem łyżki żelatyny w szklance wody.
Kostka  truskawkowa
Do masy z serka dodajemy zmiksowane truskawki.
Kostka  truskawkowa
Po wymieszaniu masy przekładamy masą ciasto.
Kostka  truskawkowa
Dodajemy do galaretki masło i biała czekoladę - rozpuszczamy je mieszając w kąpieli wodnej tak by powstała różowa polewa.

Tagi:

czekolada