Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kotleciki mielone mniej tradycyjne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kotlet mielony to klasyka . Ale klasyka jedzona od 20-30 lat zaczyna być nudna . Co na to poradzić ? Eksperymentować na wszelkie sposoby

Kotleciki mielone mniej tradycyjne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki mielone mniej tradycyjne

 

  • 25 dag mięsa mielonego z łopatki (tak by było trochę tłuściejsze niż np. z szynki)
  • 2 marchewki
  • 1 jajko
  • 1/2 pomidora
  • 1/2 cebuli
  • 1/6 świeżej papryki ( czerwona lub pomarańczowa )
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 2 łyżki pokrojonej bazylii
  • 1 łyżeczka marynowanego pieprzu czerwonego
  • maggi
  • 1/2 szklanki mleka
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • mąka do oprószenia
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/3 małej bułki ( lub plaster kawiarki grubości jak na zdjęciu )

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone mniej tradycyjne
Umyć i obrać marchew i cebulkę .Z papryki usunąć pestki . Marchewkę1) utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Namoczyć bułkę w mleku .Odcisnąć . Wymieszać mięso z utartą marchewką , jajkiem , natką pietruszki , bazylią . Doprawić pieprzem grubo mielonym i maggi. Formować małe kotleciki i obtaczać je w mące . Smażyć na rumiano na gorącym oleju. Pokroić drobno paprykę , cebulę i pomidora - wrzucić na osobną patelnię na 2 łyżki rozgrzanego oleju. Chwilę smażyć mieszając . Dołożyć 1 łyżeczkę marynowanego czerwonego pieprzu . Przełożyć do warzyw kotleciki ( bez tłuszczu na którym sie smażyły ) . Podlać wodą i dusić na małym gazie ok. 10 minut  ( przy uchylonej pokrywce tak by część płynu odparowała  ) . Dołożyć do sosu 2 łyżeczki koncentratu . Wymieszać . Doprawić sos do smaku. Podawać z szerokim makaronem Tagliatelle . 

Dusiłam w patelni Delimano Dry Cooker więc nie musiałam uchylać pokrywki .
Kotleciki mielone mniej tradycyjne
Masę mięsną wyrobić z usiekanymi ziołami, jajkiem , marchewką i namoczoną bułką
Kotleciki mielone mniej tradycyjne
Formować kotleciki i obtaczać je w mące , ułożyć z boku tak by wszystkie były gotowe przed smażeniem
Kotleciki mielone mniej tradycyjne
Usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju z obu stron - zdjąć z tłuszczu
Kotleciki mielone mniej tradycyjne
Podsmażyć warzywa , podlac wodą , dodać kotleciki i dusić 10 minut