Sposób przygotowania:
Kotleciki mielone mniej tradycyjne
Umyć i obrać marchew i cebulkę .Z papryki usunąć pestki . Marchewkę1) utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Namoczyć bułkę w mleku .Odcisnąć . Wymieszać mięso z utartą marchewką , jajkiem , natką pietruszki , bazylią . Doprawić pieprzem grubo mielonym i maggi. Formować małe kotleciki i obtaczać je w mące . Smażyć na rumiano na gorącym oleju. Pokroić drobno paprykę , cebulę i pomidora - wrzucić na osobną patelnię na 2 łyżki rozgrzanego oleju. Chwilę smażyć mieszając . Dołożyć 1 łyżeczkę marynowanego czerwonego pieprzu . Przełożyć do warzyw kotleciki ( bez tłuszczu na którym sie smażyły ) . Podlać wodą i dusić na małym gazie ok. 10 minut ( przy uchylonej pokrywce tak by część płynu odparowała ) . Dołożyć do sosu 2 łyżeczki koncentratu . Wymieszać . Doprawić sos do smaku. Podawać z szerokim makaronem Tagliatelle .
Dusiłam w patelni Delimano Dry Cooker więc nie musiałam uchylać pokrywki .
Dusiłam w patelni Delimano Dry Cooker więc nie musiałam uchylać pokrywki .
marakuja86