Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotleciki mielone z brukselką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kotleciki z brukselką są bardzo smaczne i ładnie wyglądają.

Kotleciki mielone z brukselką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki mielone z brukselką

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone z brukselką
Kapustę brukselkę oczyścić, umyć i gotować w wodzie z dodatkiem soli przez 8-10 minut, wyjąć z wody, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Do mięsa dodać odciśniętą bułkę, jajko, zmiażdżony czosnek, pieprz, sól i gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać. ( gdy mięso jest za bardzo rzadkie dodać 1-2 łyżki bułki tartej) Z masy mięsnej formować placuszki, układać po pół kapusty brukselki, dokładnie zlepić. Obtaczać w bułce tartej i rumienić z dwóch stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z ziemniakami, sosem i surówką.
Kotleciki mielone z brukselką
Kapustę ugotować na pół miękko w wodzie z dodatkiem soli
Kotleciki mielone z brukselką
Do mięsa dodać odciśniętą bułkę i resztę składników
Kotleciki mielone z brukselką
Dokładnie wymieszać formować placuszki ułożyć połówki kapusty zlepić
Kotleciki mielone z brukselką
Obtoczyć w bułce tartej i rumienić na oleju