Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kotleciki mielone z marynowanym czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kotleciki mielone nadziewane czosnkiem marynowanym są wspaniałe. Nieduża zmiana a smakują i wyglądają zupełnie inaczej.

Kotleciki mielone z marynowanym czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki mielone z marynowanym czosnkiem

 

  • 1/2 kg mięsa z łopatki
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki wody mineralnej gazowanej
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 1/2 szkl czosnku marynowanego
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej

 

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone z marynowanym czosnkiem
Mięso umyć i przepuścić przez maszynką. Drobno posiekana cebulę zeszklić na 1 łyżce oleju. Do mielonego mięsa dodać jajko, cebulę, czosnek granulowany, 2-3 łyżki bułki tartej, wodę gazowaną, sos sojowy, majonez, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Z masy mięsnej formować małe placuszki, układać po 1-2 ząbki czosnku marynowanego, dokładnie zlepić. Obtoczyć w bułce i smażyć w rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Kotleciki mielone z marynowanym czosnkiem
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju
Kotleciki mielone z marynowanym czosnkiem
Dodać wszystkie składniki i dokładnie wyrobić
Kotleciki mielone z marynowanym czosnkiem
Na kawałeczki mięsa wkładać po 1-2 ząbki czosnku marynowanego
Kotleciki mielone z marynowanym czosnkiem
Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju