Sposób przygotowania:
Mielone duszone z kapusta i pieczarkami
Kapuste kwaszona wkladamy do garnka, zalewamy woda i gotujemy. W miedzyczasie obieramy pieczarki, kroimy w mniejsze kawalki, lekko podsmazamy na niewielkim ogniu, az pieczarki sie lekko zrumienia. Marchewke obieramy, scieramy na jarzynowej tarce lub kroimy w plasterki. Gdy kapusta sie troche pogotuje odlewamy z niej wode, zeby nie byla przesadnie kwasna i zalewamy swieza woda. Do kapusty dokladamy wowczas pieczarki, marchewke i gotujemy kapuste do miekkosci. Mielone mieso, jajko, bulke tarta, pokrojona drobniutko cebulke (ewentualnie starta, jesli ktos nie lubi kawalkow cebuli w kotlecie) mieszamy razem, dodajemy sol i pieprz do smaku, formujemy w dloniach kotlety, obtaczamy w bulce tartej i smazymy na niewielkiej ilosci oleju, na zloty kolor z obu stron. Podsmazone kotlety przekladamy nastepnie do kapusty i dusimy w niej. Koncowo podprawiamy kapuste koncentratem pomidorowym. Do smaku mozna dodac odrobine soli, jesli uwazamy ze kapusta jest malo slona. Ja tak przyrzadzone kotlety podaje z pieczonymi ziemniakami, ale rownie dobrze mozna zjesc te kotlety wylacznie z kapusta, lub z dodatkiem pieczywa. Smakuja naprawde wybornie. Jesli po ostatnim obiedzie zostalo nam kilka kotletow, a niespecjalnie mamy ochote zeby zjesc je w tej samej wersji to wystarczy przygotowac do tego bezmiesny bigosik i danie jak znalazl. PYCHA, polecam!
msewka
Natala1210
malwinagzyra