jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Przekąski-zakąski, czyli coś na ząb

Kotleciki na orzechowej nitce

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Orzechowa nitka ryżowa, każdej Kózce energii doda, i kapustka i kotlecik - moją Kózkę zawsze nęci!

Kotleciki na orzechowej nitce

Składniki:

Kotleciki na orzechowej nitce

 

  • pół opakowania makaronu ryżowego nitki TaoTao
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżeczki masła
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • sos sojowy TaoTao
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 1 por
  • 12 małych listków kapusty pekińskiej
  • pieprz kolorowy i sól do smaku
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
  • kilka peperoni, szczypior do dekoracji
  • Kilka ulubionych sosów chili TaoTao

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki na orzechowej nitce
Makaron przygotuj wg. wskazań na opakowaniu.Do mięsa mielonego dodaj posiekaną białą część pora,posiekany imbir,jajo, bułkę tartą, 2 łyżki sosu sojowego jasnego i pieprz kolorowy i odrobinę soli do smaku. Wymieszaj na gładką masę, uformuj niewielkie klopsiki po czym przesmaż je ze wszystkich stron w woku na rozgrzanym oleju arachidowym z łyżeczką masła (najlepiej klarowanego). Ułóż je w bambusowym koszyku nad parą i gotuj około 20 min. Na kotleciki w połowie parowania ułóż kapustę, oczyszczone z nasion papryczki i zieloną część pora, skrop je sosem sojowym . Na wok włóż masło orzechowe i zwykłe (najlepiej klarowane) - przesmaż makaron - lekko go posól do smaku. Wyłóż makaron na ugotowane na parze liście kapusty, na górze ułóż klopsiki - udekoruj je paseczkami pora, papryczkami i szczypiorem. Podaj w miseczkach twoje ulubione sosy chili.