Sposób przygotowania:
Kotleciki na orzechowej nitce
Makaron przygotuj wg. wskazań na opakowaniu.Do mięsa mielonego dodaj posiekaną białą część pora,posiekany imbir,jajo, bułkę tartą, 2 łyżki sosu sojowego jasnego i pieprz kolorowy i odrobinę soli do smaku. Wymieszaj na gładką masę, uformuj niewielkie klopsiki po czym przesmaż je ze wszystkich stron w woku na rozgrzanym oleju arachidowym z łyżeczką masła (najlepiej klarowanego). Ułóż je w bambusowym koszyku nad parą i gotuj około 20 min. Na kotleciki w połowie parowania ułóż kapustę, oczyszczone z nasion papryczki i zieloną część pora, skrop je sosem sojowym . Na wok włóż masło orzechowe i zwykłe (najlepiej klarowane) - przesmaż makaron - lekko go posól do smaku. Wyłóż makaron na ugotowane na parze liście kapusty, na górze ułóż klopsiki - udekoruj je paseczkami pora, papryczkami i szczypiorem. Podaj w miseczkach twoje ulubione sosy chili.
msewka
jaNina