agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Kotleciki pod kołderką szpinakową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kotlecik pod szpinakiem z makaronem

Kotleciki pod kołderką szpinakową

Składniki:

Kotleciki pod kołderką szpinakową

 

  • makaron 1/2 opak
  • mięso mielone indycze | 1 kg
  • jajko 1 szt
  • bułka czerstwa 1 szt
  • mleko 1 szklanka
  • przyprawa do mięsa mielonego 1/2 opak
  • pieprz 1/2 łyżeczki
  • bułka tarta 5 łyżek
  • olej 1/4 szklanki
  • szpinak mrożony 1 opak
  • masło 2 łyżki
  • czosnek 3 ząbki
  • śmietana kwaśna gęsta 1/2 opak

Sposób przygotowania:

Kotleciki pod kołderką szpinakową
Przygotować niezbędne składniki na danie. Makaron dowolnych kształtów gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Mięso mielone przekładamy do naczynia, dodajemy jajko, bułkę namoczoną w mleku, odciskamy bułkę. Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na oleju. Studzimy i dodajemy do mięsa. Wsypujemy przyprawę do mięsa mielonego oraz pieprz. Wyrabiamy na jednolitą i gładką masę, która powinna odchodzić od rąk. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoto z obu stron. Szpinak rozmrozić, przełożyć do rondla dodać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać śmietanę, wymieszać i podlać niewielką ilością wody, dusić pod przykryciem. Porcjować na talerze makaron, na makaron kotleciki i na wierzchu przykryć szpinakiem.