Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Kotleciki rybne z chipsami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie dla miłośników paluszków rybnych oraz chipsów ziemniaczanych. Kotleciki z dorsza a do tego chipsy ziemniaczane z piekarnika i sos koperkowy.

Kotleciki rybne z chipsami

Składniki:

Kotleciki rybne z chipsami

Kotleciki

Chipsy

Sos

  • pęczek koperku
  • 3-4 łyżki jogurtu greckiego
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Kotleciki rybne z chipsami

Kotlety cz.1

Kotleciki rybne z chipsami
Drobno posiekane brzuszki dorsza na kotlety

Brzuszki z dorsza umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać i wrzucić do ryby. Dodać przyprawy, 1 jajko, otręby, len mielony, 2 łyżki mąki pszennej i wszystko wymieszać ręką (jak kotlety mielone).

Kotlety cz.2

Kotleciki rybne z chipsami
Kotleciki rybne z dorsza obtoczone w mące

Pozostałą mąkę wysypać na talerz. Z masy rybnej formować kotleciki i obtaczać je w mące.

Kotlety cz.3

Kotleciki rybne z chipsami
Kotleciki rybne z dorsza w panierce z płatków kukurydzianych

Na drugim talerzu roztrzepać jako. Płatki kukurydziane zmielić na miałko i wysypać na trzeci talerz. Kotleciki w mące obtaczać następnie w jajku, a na końcu w płatkach kukurydzianych.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotleciki rybne z obu stron na złocisty kolor.

Chipsy

Kotleciki rybne z chipsami
Poszatkowane ziemniaki obtoczone w oliwie z przyprawami na blaszce

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć je na szatkownicy (do kapusty). Zmieszać oliwę z przyprawami, a następnie obtoczyć w niej poszatkowane ziemniaki. Wyłożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 z teroobiegiem przez 20 min.

Sos

Pęczek koperku umyć, osuszyć i drobno posiekać. Do pojemnika od blendera ręcznego wrzucić posiekany koperek i jogurt grecki. Miksować przez ok. 2-3 min. Sos przełożyć do miseczki i doprawić go solą oraz pieprzem.