Sposób przygotowania:
Kotleciki rybne z chipsamiKotlety cz.1
Brzuszki z dorsza umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać i wrzucić do ryby. Dodać przyprawy, 1 jajko, otręby, len mielony, 2 łyżki mąki pszennej i wszystko wymieszać ręką (jak kotlety mielone).
Kotlety cz.2
Pozostałą mąkę wysypać na talerz. Z masy rybnej formować kotleciki i obtaczać je w mące.
Kotlety cz.3
Na drugim talerzu roztrzepać jako. Płatki kukurydziane zmielić na miałko i wysypać na trzeci talerz. Kotleciki w mące obtaczać następnie w jajku, a na końcu w płatkach kukurydzianych.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotleciki rybne z obu stron na złocisty kolor.
Chipsy
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć je na szatkownicy (do kapusty). Zmieszać oliwę z przyprawami, a następnie obtoczyć w niej poszatkowane ziemniaki. Wyłożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 z teroobiegiem przez 20 min.
Sos
Pęczek koperku umyć, osuszyć i drobno posiekać. Do pojemnika od blendera ręcznego wrzucić posiekany koperek i jogurt grecki. Miksować przez ok. 2-3 min. Sos przełożyć do miseczki i doprawić go solą oraz pieprzem.