Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kotleciki ryżowe

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ryż zagotować w wodzie z bulionem na sypko (wrzucić do wrzątku, przykryć i gotować na

Kotleciki ryżowe

Składniki:

Kotleciki ryżowe

 

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 2,5 szklanki wody
  • kostka bulionu
  • 15-20 dag sera żółtego
  • 4 łyżki tłuszczu
  • 2 jajka
  • 10 dag dowolnej wędliny
  • cebula
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Kotleciki ryżowe
Ryż zagotować w wodzie z bulionem na sypko (wrzucić do wrzątku, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 min.) - ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć razem z pokrojoną wędliną. Jajka wbić do ostudzonego ryżu, dodać cebulę, starty ser i podsmażoną wędlinę - przyprawić wedle uznania. (Jeśli masa jest zbyt rzadka, by powstały kotleciki - dosypać tartej bułki). Formować kotleciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć na głebokim tłuszczu. Podawać z gotowanymi warzywami.