zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Kotleciki ryżowo-jajeczne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciekawa alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych

Kotleciki ryżowo-jajeczne

Składniki:

Kotleciki ryżowo-jajeczne

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki ryżowo-jajeczne
200 gram ryżu czyli dwie torebki gotujemy według wskazań na opakowaniu na bulionie lub rosole. Odcedzamy i przesypujemy do dużej miski.

Na patelni rozgrzewamy masło, cebulę siekamy, i wrzucamy na patelnię, dusimy. Pieczarki czyścimy, siekamy i dusimy razem z cebulą. Dodajemy szczyptę pieprzu. Parówki kroimy w drobną kostkę, przesypujemy do miski, posypujemy przyprawą do gyrosa, mieszamy, i dorzucamy do duszącej się cebuli z pieczarkami. Jajka obieramy ze skorupek. Przepuszczamy przez sito do patelni gdzie duszą się pozostałe składniki, dodajemy przecier, sól, mieszamy, chwile dusimy, i zdejmujemy z ognia.

Zawartośc patelni przesypujemy do miski z ryżem. Wszystko ze sobą mieszamy, i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i jedno surowe jajko. Mieszamy. Zaczynamy formować małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej, i podsmażamy na rozgrzanym oleju.