joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Kotleciki z sosem z prawdziwków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Świetnie smakuje z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką, np. z kapusty lub buraczków.

Kotleciki z sosem z prawdziwków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z sosem z prawdziwków

 

  • Kotleciki:
  • 500g mielonej łopatki
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • kajzerka
  • ok 1 szkl bułki tartej
  • sól, pieprz
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 szkl mąki do panierowania

 

 

  • olej do smażenia kotletów

Sposób przygotowania:

Kotleciki z sosem z prawdziwków
Kotlety: Cebulkę posiekać i zeszklić na łyżce oleju, ostudzić. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawy, zmiażdżony czosnek, i tyle bułki tartej aby masa dała się łatwo formować w kotlety. Kotleciki panierować w mące a następnie smażyć na rumiano na oleju. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Grzyby zalać 1/2l gorącej wody, gotować ok pół godziny. W rondelku podsmażyć na maśle cebulkę, dodać grzyby wraz z wywarem i doprawić do smaku. Sos gotować ok pół godziny aż grzybki zmiękną. Mąkę wymieszać ze śmietanką i wlać go dotujących się grzybów, Gotować jeszcze na małym ogniu kilka minut aż zgęstnieje. Na talerzu ułożyć kotleciki i polać sosem. Podawać z ziemniakami i surówką.
Kotleciki z sosem z prawdziwków
Suszone grzybki zalać gorącą wodą i gotować ok pół godziny
Kotleciki z sosem z prawdziwków
Mięso mielone wymieszać z jajkiem , bułka i przyprawami
Kotleciki z sosem z prawdziwków
Z masy mięsnej uformować podłużne kotleciki i obtoczyć w mące
Kotleciki z sosem z prawdziwków
Kotleciki smażyć na rumiano na mocno rozgrzanym oleju