Sposób przygotowania:
Kotleciki z sosem z prawdziwków
Kotlety: Cebulkę posiekać i zeszklić na łyżce oleju, ostudzić. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawy, zmiażdżony czosnek, i tyle bułki tartej aby masa dała się łatwo formować w kotlety. Kotleciki panierować w mące a następnie smażyć na rumiano na oleju. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Grzyby zalać 1/2l gorącej wody, gotować ok pół godziny. W rondelku podsmażyć na maśle cebulkę, dodać grzyby wraz z wywarem i doprawić do smaku. Sos gotować ok pół godziny aż grzybki zmiękną. Mąkę wymieszać ze śmietanką i wlać go dotujących się grzybów, Gotować jeszcze na małym ogniu kilka minut aż zgęstnieje. Na talerzu ułożyć kotleciki i polać sosem. Podawać z ziemniakami i surówką.