Nencja

Nencja

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Kotleciki z Czerwonej Soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 205
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dietetyczny podwieczorek idealny do zabrania do pracy czy szkoły. Kotleciki nadają się zarówno na ciepło jak i na zimno. Czas jaki potrzebujemy na ich przygotowanie to jedynie czas gotowania soczewicy i połączenia składników.

Kotleciki z Czerwonej Soczewicy

Składniki:

Kotleciki z Czerwonej Soczewicy

 

  • 1 jajko + 1 białko
  • 4 łyżki ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 1/2 czerwonej średniej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki mąki żytniej razowej
  • 2 łyżki otrębów gryczanych lub owsianych
  • natka pietruszki (2 łyżki posiekanej)
  • przyprawy:
  • łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • pieprz
  • szczypta soli morskiej
  • bazylia
  • curry

 

  • Panierka:
  • otręby gryczane + siemię lniane + sezam

 

  • łyżka oliwy z oliwek do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z Czerwonej Soczewicy
Gotujemy soczewicę w lekko osolonej wodzie, żeby lekko zmiękła, odstawiamy do wystudzenia a w tym czasie kroimy paprykę, cebulę oraz natkę. Do miski wsypujemy mąkę otręby wbijamy jajka - ieszamy - dodajemy przestudzoną soczewicę i przyprawy całość mieszamy aż składniki nieco się połączą a konsystencja będzie klejąca. Robimy kulki obtaczam w przygotowanej panierce i smążymy na średnim ogniu aż się zrumienią! Smacznego! Z podanych składników wychodzi 6 sztuk :)