SUPERPRZEPIS

Kotleciki z kaszy jaglanej z sezamem

  • 7
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Kotleciki z kaszy jaglanej z sezamem Więcej zdjęć (5)

Te kotlety smakowały nawet tym, co zazwyczaj niechętnie sięgają po kaszę, a w takim wydaniu były pyszne.

Składniki:

Kotleciki z kaszy jaglanej z sezamem

 

 

  • DO PANIEROWANIA
  • ziarna sezamu – 4 łyżki

 

  • DO SMAŻENIA
  • olej lub masło klarowane

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z kaszy jaglanej z sezamem
Wielokrotnie zmieniając wodę dokładnie wypłucz kaszę, następnie odsącz ją na sitku. Przelej wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki, ponownie odsącz z nadmiaru wody. Do garnka z grubym dnem wlej 1 szklankę zimnej wody, dodaj kaszę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem 8 – 10 min. Po tym czasie kasza wchłonie cały płyn i jest już gotowa, ugotowana na sypko. Garnek z kaszą odstaw do przestygnięcia.



Obraną i umytą cebulę bardzo drobno pokrój w kosteczkę i podsmaż na łyżce masła. Odstaw do przestygnięcia.



Do przestudzonej kaszy dodaj jajko, starty na tarce cheddar, posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek i usmażoną cebulę. Całości bardzo starannie wymieszaj. Dodaj przyprawy i jeszcze raz wymieszaj.



Z powstałej masy formuj kotlety i obtaczaj je w ziarnach sezamu. Do panierowania nie jest potrzebne jajko, bo ziarna i bez niego bardzo dobrze przylegają do kotletów. Smaż na średnio rozgrzanej patelni na oleju lub maśle klarowanym, z obu stron na złoty kolor
Kotleciki z kaszy jaglanej z sezamem
Obraną i umytą cebulę bardzo drobno pokrój w kosteczkę i podsmaż na łyżce masła.
Kotleciki z kaszy jaglanej z sezamem
Do przestudzonej kaszy dodaj jajko, starty na tarce cheddar.
Kotleciki z kaszy jaglanej z sezamem
Z powstałej masy formuj kotlety i obtaczaj je w ziarnach sezamu.
Kotleciki z kaszy jaglanej z sezamem
Smaż na średnio rozgrzanej patelni na oleju lub maśle klarowanym, z obu stron na złoty kolor.