Sposób przygotowania:
Kotleciki z kaszy jaglanej z sezamem
Wielokrotnie zmieniając wodę dokładnie wypłucz kaszę, następnie odsącz ją na sitku. Przelej wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki, ponownie odsącz z nadmiaru wody. Do garnka z grubym dnem wlej 1 szklankę zimnej wody, dodaj kaszę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem 8 – 10 min. Po tym czasie kasza wchłonie cały płyn i jest już gotowa, ugotowana na sypko. Garnek z kaszą odstaw do przestygnięcia.
Obraną i umytą cebulę bardzo drobno pokrój w kosteczkę i podsmaż na łyżce masła. Odstaw do przestygnięcia.
Do przestudzonej kaszy dodaj jajko, starty na tarce cheddar, posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek i usmażoną cebulę. Całości bardzo starannie wymieszaj. Dodaj przyprawy i jeszcze raz wymieszaj.
Z powstałej masy formuj kotlety i obtaczaj je w ziarnach sezamu. Do panierowania nie jest potrzebne jajko, bo ziarna i bez niego bardzo dobrze przylegają do kotletów. Smaż na średnio rozgrzanej patelni na oleju lub maśle klarowanym, z obu stron na złoty kolor
Obraną i umytą cebulę bardzo drobno pokrój w kosteczkę i podsmaż na łyżce masła. Odstaw do przestygnięcia.
Do przestudzonej kaszy dodaj jajko, starty na tarce cheddar, posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek i usmażoną cebulę. Całości bardzo starannie wymieszaj. Dodaj przyprawy i jeszcze raz wymieszaj.
Z powstałej masy formuj kotlety i obtaczaj je w ziarnach sezamu. Do panierowania nie jest potrzebne jajko, bo ziarna i bez niego bardzo dobrze przylegają do kotletów. Smaż na średnio rozgrzanej patelni na oleju lub maśle klarowanym, z obu stron na złoty kolor
zozolek
zbysiowa
anemon
zewa
edytaha
Netka
anemon