Sposób przygotowania:
Kotleciki z kaszy jęczmiennej
Kaszę przepłukać na sitku, ugotować wg przepisu na opakowaniu (najlepiej na sypko), wystudzić. Dodać twaróg. Cebulkę posiekać drobno, zrumienić na 2 łyżkach oleju. Wystudzić. Słonecznik uprażyć na złoto na suchej patelni, wystudzić. Pomidory posiekać, dodać wraz z cebulą i słonecznikiem do masy. Doprawić solą, pieprzem, wsypać obie papryki, oregano, wbić 2 jajka i wyrobić masę. Bułkę tartą (użyłam tej z siemieniem lnianym, ale można wziąć dowolną) wysypać na talerz. Brać czubatą łyżkę masy, formować w wilgotnych dłoniach, panierować w bułce.I smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kotleciki podawać z surówką lub jarzynką, najlepiej smakują na ciepło.