Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotleciki z pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Takie kotleciki możemy podać na piątkowy obiad

Kotleciki z pieczarek

Składniki:

Kotleciki z pieczarek

 

  • 30 dag pieczarki,
  • 1 szt bułka kajzerka,
  • 1 szt cebula,
  • 2 szt jajka,
  • 1/2 szkl mleko,
  • 1 łyżka masło,
  • 1/2 szkl bułłka tarta,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku przyprawa maggi,
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z pieczarek
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. W rondelku rozgrzać masło, wsypać posiekaną cebulę i zeszklić, następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody. Namoczoną i odciśnięta bułkę razem z pieczarkami zemleć w maszynce. Do masy dodać jajka, przyprawy i dokładnie wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać z ziemniakami i surówką.