Sposób przygotowania:
Kotleciki z zielonego groszku z koperkiemPrzygotowanie:
Ugotowaną ciecierzyce i groszek zmielić blenderem na gładką masę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, pod koniec smażenia dodać czosnek i drobno pokrojoną pieczarkę.
ETAP 2:
Koperek posiekać i dodać razem z cebulą, siemię lnianym i czarnuszką do masy na kotleciki. Dodać również pokrojone na małe kawałki suszone pomidory, doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
ETAP 3:
Formować niewielkie, płaskie kotleciki. Muszą być małe gdyż mają delikatną strukturę i w większych rozmiarach ciężko byłoby je obracać podczas smażenia.
Przygotowanie sosu:
Pokrojoną cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy czosnek oraz pokrojoną paprykę i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Doprawiamy przyprawami. W czasie, gdy sos się gotuje kotleciki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju raz obracając je na drugą stronę. Podajemy je polane sosem.