iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kotlecki mielone w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sos wychodzi słodko-kwaśny z nutka grzybową i bardzo dobrze się łączy z mielonym mięsem.

Kotlecki mielone w sosie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotlecki mielone w sosie

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • sól
  • tymianek
  • maka
  • olej do smażenia
  • 1 marchew
  • 1 ogórek kiszony większy
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki siekanych grzybów
  • przyprawy
  • 1 kostka bulionowa grzybowa

 

Sposób przygotowania:

Kotlecki mielone w sosie
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, 1 cebula drobno pokrojoną w kosteczkę oraz przyprawami: papryka mielona, tymiankiem, pieprzem ziołowym i sola, wyrobić gładką mięsną masę i uformować małe kotlety które dokładnie obtoczyć w mace i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Na drugiej patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim marchewkę pokrojoną w paseczki i cebulę pokrojona w piórka, do podsmażonej marchewki dolać 1.5 szklanki wody, dodać grzyby ja użyłam https://gotujmy.pl/siekane-grzybki,przepisy,119324.html oraz kostkę grzybową, przykryć i gotować około 5 min, następnie dodać usmażone kotlety i doprawić do smaku, razem gotować jeszcze kilka minut, w tym czasie sos od mąki na kotletach zgęstnieje na sam koniec dodać ogórka pokrojonego w drobną kosteczkę.
Kotlecki mielone w sosie
Uformowane kotlety obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor
Kotlecki mielone w sosie
Usmażone kotlety przełożyć do sosu i wszystko razem udusić