Bluu

Bluu

Starszy Kucharz
[Przepisów: 18]

Kotlet inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciekawa wersja kotleta schabowego, która na pewno zaskoczy domowników.

Kotlet inaczej

Składniki:

Kotlet inaczej

 

  • schab bez kości (ilość w zależności od tego ile ma być kotletów)
  • ser żółty w kostce (najlepiej jak najtwardszy)
  • przyprawa do mięs
  • vegeta
  • bazylia
  • czosnek granulowany
  • 3 jajka
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Kotlet inaczej
Schab kroimy na tyle kotletów, ilu ludzi zamierzasz wykarmić :). W talerzu mieszamy przyprawę do mięs, vegetę, bazylię, czosnek granulowany i nabierając po trochę na palce wklepujemy tą mieszankę w mięsko. Następnie każdy kotlet rozbijamy. Kiedy już mięsko będzie rozbite, na każdym kawałku kładziemy plaster lub dwa sera żółtego i składamy schab na pół. Trzeba to zrobić dokładnie, żeby ser miał jak najmniej miejsc do wypłynięcia. Następnie tak złożone kotlety obtaczamy w jajku i bułce (bez mąki!!!) i kładziemy na rozgrzaną patelnię z olejem. Obsmażamy z obydwu stron, trochę dłużej niż trwa to w przypadku zwykłych schabowych. Takie kotleciki można podawać np. z frytkami i sałatką, którą można znaleźć w innych moich przepisach.Smacznego!