basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Kotlet mielony z plastrem pomidora

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Są to troszkę inne kotlety od tradycyjnych, ale bardzo smaczne.

Kotlet mielony z plastrem pomidora

Składniki:

Kotlet mielony z plastrem pomidora

 

  • filet indyczy 50 dkg
  • kajzerka 1 szt
  • cebula 1 szt
  • jajka 2 szt
  • pieprz mielony 2 szczypty
  • sól według uznania
  • majeranek 2 szczypty
  • pomidory 2 szt
  • ser żółty 20 dkg
  • bułka tarta 2 garście
  • olej 0,5 szklanki

Sposób przygotowania:

Kotlet mielony z plastrem pomidora
Filet indyczy,cebulę,kajzerkę namoczoną w mleku,odciśniętą,mielę. Do masy mięsnej, dodaję jajka całe,przyprawy według uznania,wyrabiam dokładnie.Porcjami biorę przyrządzone mięso, obtaczam w bułce tartej,kształtuję kotlet i smażę na złoty kolor z obu stron. Usmażone kotlety układam na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Na każdy kotlet kładę gruby plaster pomidora i obsypuję obficie utartym serem żółtym. Kotlety wstawiam do nagrzanego piekarnika do momentu roztopienia się sera.Kotlety podaję z ziemniakami i dowolną surówką. Życzę smacznego.