Sposób przygotowania:
Kotlety de Volaille.
Pieczarki należy umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć starte pieczarki na patelnię, dodać przyprawy: vegetę, pieprz, kurkumę i dusić do momentu odparowania wody. Pod koniec duszenia można dodać do farszu drobno posiekaną natkę pietruszki. Jedną podwójną pierś z kurczaka umyć, oczyścić i podzielić na 6 części. Każdą część piersi rozbić tłuczkiem - najlepiej nakładając na mięso woreczek foliowy, aby nie zniszczyć tłuczkiem mięsa. Rozbity filet należy posolić i popieprzyć. Następnie na połowę rozbitego mięsa nakładamy pieczarkowy farsz, a niego plasterek żółtego sera. Nakładamy drugą część mięsa na ser i cały kotlet panierujemy: na początku w mące, następnie w roztrzepanym widelcem jajku i na koniec w bułce tartej. Od razu smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 3 minuty z każdej strony. Na usmażone kotlety warto nałożyć usmażone na maśle pieczarki, które wcześniej należy umyć i pokroić na cienkie plasterki. Podsmażyć z vegetą i kurkumą. Często dodaję do pieczarek szczyptę kurkumy, gdyż dzięki temu pieczarki mają śliczny żółtawy, ciepły kolor.
zewa
monika1004
U mnie te kotlety nazywa się kotletami de Volaille. Może faktycznie powinny się inaczej nazywać, bo są smaczniejsze od tych typowych:) naprawdę polecam :)
zewa
Są smaczniejsze, ja często robię takie kotlety, ale zwijam w roladki. I można zrobić różny farsz.