BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Kotlety drobiowe pożarskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kotlety pożarskie , to drobiowy odpowiednik kotletów mielonych , wieprzowych .

Kotlety drobiowe pożarskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety drobiowe pożarskie

 

Sposób przygotowania:

Kotlety drobiowe pożarskie
Mięso płuczemy , osuszamy , kroimy na małe kawałki . Przepuszczamy przez maszynkę z namoczoną w mleku i odciśniętą kajkzerką .Doprawiamy do smaku , wbijamy żółtko , wyrabiamy rękami masę . Formujemy kotlety . Ja zrobiłam w wersji cieńszej , nie tak jak mielone , wieprzowe . Panierujemy w bułce tartej . Kotlety smażymy na oleju , na złoty kolor . Na tym samym tłuszczu podsmażamy umyte , małe , całe pieczarki . Podajemy z kotletami .
Kotlety drobiowe pożarskie
Umyte mięso z kurczaka , kroimy na male kawałki .
Kotlety drobiowe pożarskie
Mięso mielimy w maszynce , doprawiamy , dodajemy żółtko, mieszamy .
Kotlety drobiowe pożarskie
Z masy mięsnej formujemy cienkie kotlety .
Kotlety drobiowe pożarskie
Uformowane kotlety panierujemy w bułce tartej .