Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Kotlety grzybowe z sosem śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne kotleciki grzybowe z sosem śmietanowym i chrupiącą marchewką.

Kotlety grzybowe z sosem śmietanowym

Składniki:

Kotlety grzybowe z sosem śmietanowym

 

  • Kotlety:

 

  • pieczarki – ok. 250 g
  • grzyby suszone – 50 g
  • duża bułka pszenna - 1 szt
  • śmietana 18% kwaśna - 3 łyżki
  • jajko gotowane – 2 szt
  • żółtko surowe - 2 szt
  • białko - 2 szt
  • cebula – 2 szt
  • bułka tarta - ok. 1 szklanka
  • sól , pieprz , czosnek granulowany – 1 szczypta
  • olej do smażenia – 150 ml

 

 

 

 

  • Sos śmietanowy :

 

  • śmietana 18% słodka - ok. 200 ml
  • mąka - 1 łyżka
  • papryka słodka - 1 szczypta
  • cukier - 1 łyżeczka
  • margaryna - 2 łyżki
  • sól , pieprz - do smaku
  • koperek - 1 pęczek

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety grzybowe z sosem śmietanowym
Kotlety: Grzyby suszone namaczamy dzień wcześniej i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy , drobno kroimy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy cebulkę. Dodajemy grzyby , odrobinę solimy i smażymy do momentu odparowania wody. Bułkę namaczamy w śmietanie. Jajka gotujemy na twardo i drobno siekamy. Podsmażone grzyby mieszamy z pokrojonym jajkiem. Dodajemy żółtka oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do grzybowej masy. Dosypujemy ok. 2-3 łyżki bułki tartej i wyrabiamy. Formujemy niewielkie kotleciki o obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.Sos śmietanowy :Na patelni rozpuszczamy margarynę. Dodajemy mąkę i kilkanaście sekund zasmażamy. Dolewamy śmietanę. Doprawiamy solą , pieprzem , cukrem i papryką ( tak , cukier jest ważny! ) Dodajemy drobniutko posiekany koperek i wszystko razem dokładnie mieszamy.Sosem polewamy przygotowane kotleciki. Posypujemy posiekaną marchewką.