Sposób przygotowania:
Kotlety grzybowe z sosem śmietanowym
Kotlety: Grzyby suszone namaczamy dzień wcześniej i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy , drobno kroimy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy cebulkę. Dodajemy grzyby , odrobinę solimy i smażymy do momentu odparowania wody. Bułkę namaczamy w śmietanie. Jajka gotujemy na twardo i drobno siekamy. Podsmażone grzyby mieszamy z pokrojonym jajkiem. Dodajemy żółtka oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do grzybowej masy. Dosypujemy ok. 2-3 łyżki bułki tartej i wyrabiamy. Formujemy niewielkie kotleciki o obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.Sos śmietanowy :Na patelni rozpuszczamy margarynę. Dodajemy mąkę i kilkanaście sekund zasmażamy. Dolewamy śmietanę. Doprawiamy solą , pieprzem , cukrem i papryką ( tak , cukier jest ważny! ) Dodajemy drobniutko posiekany koperek i wszystko razem dokładnie mieszamy.Sosem polewamy przygotowane kotleciki. Posypujemy posiekaną marchewką.