Sposób przygotowania:
Kotlety jęczmienno-ziemniaczane Eli
W garnku zagotować 4 szklanki osolonej wody. Do wrzącej wody wsypać kaszę i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Ugotowaną kaszę wyłożyć do miski i ostudzić. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Cebule obrać z łupinek i drobno posiekać. Parówki obrać z osłonek i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej,dodać parówki,cebulę i przesmażyć razem aż cebula się zeszkli i ostudzić. Do kaszy dodać ziemniaki,parówki z cebulą,jajka,przyprawę do mielonego,paprykę,czosnek,mąkę ziemniaczaną,sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać. Z masy jęczmienno-ziemniaczanej formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron na rumiano. Usmażone kotlety układać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym,żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!