Agata88

Agata88

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

Kotlety mielone PYCHOTA

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Z 800g mięsa wyszło mi 15 kotletów.

Kotlety mielone PYCHOTA

Składniki:

Kotlety mielone PYCHOTA

 

  • 800g mięsa mielonego z indyka (wychodzi ok. 15 kotletów)
  • duża bułka
  • jajko
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • przyprawy (papryka ostra, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia)
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone PYCHOTA
Na początek należy namoczyć bułkę w misce z wodą. Mięso mielone przekładamy do dość dużego naczynia. Cebulkę kroimy w kosteczkę (nie zaszkodzi jak będzie grubsza), czosnek drobno siekamy, siekamy również świeżą natkę pietruszki. Po kolei dodajemy do mięsa: jajko, cebulę, czosnek, przyprawy (pieprz, paprykę, bazylię, zioła). Dodajemy natkę pietruszki. Odrywamy po kawałku bułki odciskamy ją z wody i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy jak ciasto i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce z obu stron i od razu wrzucamy na gorący olej. Smażymy.GOTOWE!!