nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Kotlety mielone w pieczarkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Kotlety należy podawać ze świeżo ugotowanymi ziemniakami, które można posypać koperkiem.

Kotlety mielone w pieczarkach

Składniki:

Kotlety mielone w pieczarkach

 

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • pół szkl. mleka
  • pół niedużej cebuli
  • przyprawy: vegeta, pieprz, papryka słodka
  • bułka tarta
  • 50 dag pieczarek
  • sos pieczarkowy w torebce
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone w pieczarkach
Przygotowujemy kotlety: 1. Mięso mielone umieszczamy w misce. Wbijamy do niego całe jajko. Bułkę dzielimy na mniejsze kawałki i moczymy w mleku, po czym odciskamy i dodajemy do mięsa. Cebulę kroimy w bardzo drobniutką kosteczkę. Przyprawiamy do smaku vegetą, pieprzem i papryką. Wyrabiamy całość na jednolitą masę. Gdy będzie zbyt mało zwarta dosypujemy garść bułki tartej. 2. Formujemy niezbyt duże kotleciki, każdy z nich obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Pieczarki: 1. Należy je obrać, następnie pokroić w plasterki, dodać odrobinę soli i pieprzu, poddusić.Sos: 1. Przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Na półmisku układamy kotleciki, jeden obok drugiego. Całość posypujemy podduszonymi pieczarkami i polewamy gotowym sosem.