Sposób przygotowania:
Kotlety mielone z opieńkami
Szynkę wieprzową mielimy. Opieńki gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Można użyć opieńki przygotowane wcześniej i zamrożone. Ja miałam porcję jeszcze od jesieni więc na wiosnę przydały się jak znalazł ;) Opieńki kroimy na mniejsze kawałeczki i podsmażamy na rozgrzanym oleju z posiekaną cebulką, przyprawiamy pieprzem i solą. Podsmażone grzyby studzimy i dodajemy do mielonego mięsa. Dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekany szczypiorek, majeranek, pieprz i sól. Wyrabiamy rękoma masę na kotlety. Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety zdejmujemy z patelni. Na patelni przysmażamy odrobinę mąki i rozdrabniamy kostkę rosołową. Wlewamy na patelnię przegotowaną wodę, dodajemy natkę pietruszki i gotujemy sos aż uzyskamy odpowiednią dla nas konsystencję. Do sosu wrzucamy mielone kotlety i gotujemy ok. 5 min, w między czasie przewracając na drugą stronę. Danie podajemy na ciepło z ziemniakami. Smacznego!