kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Kotlety mielone z opieńkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie miałam czasu formować kulek z mielonego mięsa i nadziewać ich grzybkami więc postanowiłam grzyby z mięsem wymieszać  efekt końcowy zadowalający, nawet wyszły smaczniejsze niż nadziewane, polecam!

Kotlety mielone z opieńkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone z opieńkami

 

  • Kotlety:
  • 25 dag szynki
  • 15 dag opieniek
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1 łyżka majeranku Prymat

 

  • Sos:
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/2 łyżeczki mąki
  • 1 szklanka wody
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z opieńkami
Szynkę wieprzową mielimy. Opieńki gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Można użyć opieńki przygotowane wcześniej i zamrożone. Ja miałam porcję jeszcze od jesieni więc na wiosnę przydały się jak znalazł ;) Opieńki kroimy na mniejsze kawałeczki i podsmażamy na rozgrzanym oleju z posiekaną cebulką, przyprawiamy pieprzem i solą. Podsmażone grzyby studzimy i dodajemy do mielonego mięsa. Dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekany szczypiorek, majeranek, pieprz i sól. Wyrabiamy rękoma masę na kotlety. Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety zdejmujemy z patelni. Na patelni przysmażamy odrobinę mąki i rozdrabniamy kostkę rosołową. Wlewamy na patelnię przegotowaną wodę, dodajemy natkę pietruszki i gotujemy sos aż uzyskamy odpowiednią dla nas konsystencję. Do sosu wrzucamy mielone kotlety i gotujemy ok. 5 min, w między czasie przewracając na drugą stronę. Danie podajemy na ciepło z ziemniakami. Smacznego!
Kotlety mielone z opieńkami
Mięso mielone łączymy z jajkiem, podsmażonymi opieńkami i pozostałymi wymienionymi składnikami, formujemy kulki.
Kotlety mielone z opieńkami
Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju
Kotlety mielone z opieńkami
Kotlety smażymy z każdej strony na brązowy kolor.
Kotlety mielone z opieńkami
Przygotowujemy sos i wrzucamy do niego kotlety. Gotujemy kotlety w sosie ok 5 min. przewracając je w między czasie na drugą stronę