Sposób przygotowania:
Kotlety pieczarkowo-jajeczne
Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Pokrojone pieczarki wrzucić na rozgrząną patelnię bez dodatku tłuszczu. Przykryć i dusić na małym ogniu. Gdy puszczą wodę, dodać obrane i poszatkowane cebule – żółtą i czerwoną, a następnie drobno pokrojoną paprykę. Posypać odrobiną lubczyku i dusić pod przykryciem do uzyskania miękkości. W tym czasie jajka ugotowane na twardo przecisnąć przez praskę do warzyw bądź pokroić w kostkę, wsypać do wysokiego naczynia. Szczypiorek umyć, poszatkować, dodać do jajek. Gdy składniki na patelni będą już miękkie, zdjąć je z ognia i odstawić do ostygnięcia. Gdy zaś ostygną, dodać je do naczynia z jajkami i szczypiorkiem, po czym wbić dwa surowe jajka, dodać też mąkę, bułkę tartą, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz lubczyk, paprykę w proszku, curry, bazylię, zioła prowansalskie. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Z uzyskanej masy formować kotleciki jak na kotlety mielone, a następnie smażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru. Smacznego!