marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kotlety rybne z dodatkami.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rybę rozmrozić i zmielić wraz ugotowanymi jajkami na twardo i cebulą. mieszać pozostałe składniki, doprawić, formować i smażyć na oleju.

Kotlety rybne z dodatkami.

Składniki:

Kotlety rybne z dodatkami.

 

  • 1/2 kg. mrożonej ryby.np.mintaja,
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo,
  • garść kaparów,
  • 1 średnia cebula,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • garstka suszonych ziół(bazylia,tymianek,oregano),
  • sól morska,
  • pieprz,
  • bułka rozmoczona w mleku,
  • olej do smażenia.

 

Sposób przygotowania:

Kotlety rybne z dodatkami.
Mintaja rozmrozić, a nawet polać wrzątkiem i osączyć na sitku. Przepuścić przez maszynkę do mięsa,dodając tam obraną, opłukaną i pokrojoną w piórka cebulę i ugotowane wcześniej jajka na twardo. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć w dłoni i dodać do masy rybno-jajecznej. Doprawić kaparami, solą obranym, zmiażdżonym czosnkiem, ziołami i pieprzem. Wymieszać rękoma masy i formować z niej średnie lub male kotleciki. Rozgrzać tłuszcz na patelni i na skwierczący kłaść kolejno po kilka sztuk. Smażyć kilka minut 3-4 z obu stron na średnim ogniu. Wyjąć i osączyć z tłuszczu na łopatce kuchennej i przełożyć na talerze płaskie. Smażyć następne i podawać z ziemniakami z wody oraz surówką lub sałatą w śmietanie.