dżastysia

dżastysia

Kucharz
[Przepisów: 9]

Kotlety ryżowe z grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety ryżowe z grzybami podawac z sosem koperkowym lub grzybowym, z sałatkami i surówkami.

Kotlety ryżowe z grzybami

Składniki:

Kotlety ryżowe z grzybami

 

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 łyzka masła
  • 2 jajka
  • 5 dag suszonych grzybów lub 20 dag pieczarek
  • koperek lub/i zielona pietruszka
  • tłuszcz do smażenia
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Kotlety ryżowe z grzybami
Mleko posolić, zagotować wsypać ryż, dodać masło, zamieszać, ugotować na gęsto i zostawić do wystygnięcia. Grzyby umyć i ugotować, zostawić wywar do zrobienia sosu, pokroić w drobne paski (pieczarki umyć i pokroić w talarki i podsmażyć na maśle). Masło rozetrzeć z żółtkami, dodać grzyby, posiekaną zieleninę, wymieszać z ryżem na masę. Formować z niej kotlety, obtaczac je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.