Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kotlety schabowe lekko duszone :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jedna z podstawowych potraw kuchni polskiej. Co dom to lekkie niuanse w robieniu. Ciekawe czemu w każdym domu smakują inaczej .

Kotlety schabowe lekko duszone :

Składniki:

Kotlety schabowe lekko duszone :

 

  • 10 kotletów schabowych ( z kością lub bez jakie kto lubi )
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól
  • pieprz mielony
  • smalec
  • ½ kostki smalcu ( 10 dag )
  • ¼ kostki masła ( 5 dag )
  • maggi w płynie do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe lekko duszone :
Kotlety rozklepać ( bez przesady ). Posolić , posypać pieprzem . Zostawić na 30 minut. Panierować w mące, jajku, bułce tartej , jaku i znów bułce tartej . Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiano .Przełożyć do szerokiego rondla , pokropić kotlety maggi , dodać pokrojone w plasterki masło . Na patelnię po smażeniu kotletów wlać wodę i podgrzewać 5 minut. Zalać płynem ułożone w rondlu kotlety. Dusić pod przykryciem 15 minut. Najlepiej smakują podane z ziemniakami puree i obgotowaną kiszoną kapustą z koperkiem .