góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Kotlety schabowe w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

smakowite, sycące danie obiadowe na co dzień i od święta

Kotlety schabowe w cieście

Składniki:

Kotlety schabowe w cieście

 

  • 3 kotlety schabowe
  • 10 dkg pieczarek
  • 1/2 strąka papryki
  • mała cebulka
  • 3 plastry sera żółtego
  • pieprz, sól
  • 1 jajko, trochę mleka i sosu sojowego Kikkoman

 

  • Ciasto naleśnikowe
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • trochę słodkiej papryki w proszku

 

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe w cieście
Kotlety rozbić tłuczkiem. Posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem i włożyć na co najmniej 1/2 godziny do roztrzepanego jajka z dodatkiem mleka i sosu sojowego.

Ciasto naleśnikowe
Połączyć wszystkie składniki ciasta i odstawić, aby odpoczęło.

Na tłuszczu zeszklić drobno pokrojoną cebulkę, dodać drobno pokrojone pieczarki i jak woda spod pieczarek wyparuje, dodać drobno pokrojoną paprykę. Posolić i popieprzyć.

Kotlety usmażyć w głębokim tłuszczu na rumiano z obu stron.
Na każdy kotlet nałożyć po porcji pieczarek, przykryć plastrem sera żółtego. Włożyć na chwilę do mikrofali, żeby się ser roztopił. Można to zrobić również w piekarniku.
Podawać z ziemniakami, frytkami i warzywami, lub sezonową surówką
Tutaj podałam z podsmażonymi ziemniakami i warzywami ugotowanymi na parze