Sposób przygotowania:
Kotlety schabowe w wiśniach
Wiśnie włożyć do miski i posypać cukrem. Kotlety rozbić na cienko i natrzeć miazgą z czosnku, soli i czarnego pieprzu, po czym oprószyć mąką i obustronnie obsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka, zalać gorącym bulionem i dodać majeranek, ziele angielskie i pieprz czerwony. Dusić przez 15-20 min na małym ogniu pod przykryciem. Na osobnej patelni rozgrzać masło i wsypać do niej wiśnie. Smażyć, mieszając przez ok. 10 minut na małym ogniu. Dolać sok wyciekły z wiśni i kilka łyżek sosu ze smażonego mięsa. Wiśnie można doprawić cukrem, aby miały smak słodko-pikantny, po czym przełożyć je do mięsa i lekko odparować. Podawać z ryżem lub makaronem.