beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Kotlety schabowe w  wiśniach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Kotlety schabowe w  wiśniach

Składniki:

Kotlety schabowe w  wiśniach

 

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe w  wiśniach
Wiśnie włożyć do miski i  posypać cukrem. Kotlety rozbić na cienko i  natrzeć miazgą z  czosnku, soli i  czarnego pieprzu, po czym oprószyć mąką i  obustronnie obsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka, zalać gorącym bulionem i  dodać majeranek, ziele angielskie i  pieprz czerwony. Dusić przez 15-20 min na małym ogniu pod przykryciem. Na osobnej patelni rozgrzać masło i  wsypać do niej wiśnie. Smażyć, mieszając przez ok. 10 minut na małym ogniu. Dolać sok wyciekły z  wiśni i  kilka łyżek sosu ze smażonego mięsa. Wiśnie można doprawić cukrem, aby miały smak słodko-pikantny, po czym przełożyć je do mięsa i  lekko odparować. Podawać z  ryżem lub makaronem.