Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Kotlety sojowe udające rybę w occie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety sojowe odpowiednio doprawione nieźle udają rybę w occie

Kotlety sojowe udające rybę w occie

Składniki:

Kotlety sojowe udające rybę w occie

 

  • małe opakowanie kotletów sojowych typu "schabowe"
  • kostka rosołowa warzywna
  • 2 jajka
  • ok szkl mąki pszennej wymieszanej z bułką tartą
  • przyprawa do ryb
  • olej do smażenia
  • duża cebula
  • arkusz alg jak do sushi
  • 0,5 szkl octu spirytusowego
  • 2 szkl wody
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • kawałek świeżej ostrej papryczki

 

Sposób przygotowania:

Kotlety sojowe udające rybę w occie
Kotlety sojowe obgotowałam w osolonej wodzie razem z kostką rosołową. Gdy były miękkie zostawiłam je na durszlaku aż do wystudzenia.W tym czasie ugotowałam zalewę- wodę z octem chwilę pogotowałam z zielem, liściem, pokrojoną cebulą. Doprawiłam szczyptą soli i cukrem.Odstawiłam do wystygnięcia. Następnie rozbiłam jajka, doprawiłam je solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Kotlety maczane najpierw w jajku potem w mące, smażyłam na rumiano. Gotowe kotlety układałam w słoiku dając co kilka nieco postrzępionych alg. i krążki papryczki tak by algi nie były w jednym miejscu. Zalałam zimną zalewą. Odstawiłam w chłodne miejsce do przegryzienia. "Ryba" najlepsza jest dzień-dwa od przygotowania. Potem smak alg zaczyna powoli zanikać.