ag10224

ag10224

Kucharz
[Przepisów: 8]

Kotlety w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smakują wszystkim, nikt im się nie oprze :-)

Kotlety w sosie pomidorowym

Składniki:

Kotlety w sosie pomidorowym

 

  • kotlety:
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 3 jajka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • pół szklanki bułki tartej
  • pół główki małej kapusty
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety w sosie pomidorowym
KOTLETY:
Kapuste ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do mięsa, mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy jajka, bułke tartą, drobno posiekaną cebulkę, sól i pieprz( do smaku) i znowu mieszamy. Z tak przygotowanego mięsa formujemy średniej wielkości kotlety i smażymy na rozgrzanej patelni do momentu aż sie lekko przyrumienią.

SOS POMIDOROWY:
Gotujemy wodę , dodajemy drobno posiekaną cebulkę,przecier pomidorowy oraz przyprawy( do smaku). Gotujemy ok.3 minut. Następnie mieszamy śmietanę z mąką, tak aby nie było grudek i dodajemy do sosu. Czekamy aż się zagotuje.
Do tak przygotowanego sosu wrzucamy wcześniej już podsmażone kotlety i dusimy je na małym ogniu przez ok. 20 minut.
Podajemy z ziemniakami, posypane pietruszka i koperkiem!

SMACZNEGO!!!