Sposób przygotowania:
Kotlety z dorsza
Odciąć skórke z tostów, namoczyć pieczywo w mleku. Rybę rozmrozić, dwukrotnie przekręcić przez maszynkę. Rozpuścić w garnku 10 dag masła, dokładnie odcisnąć pieczywo. Wlać do dużej miski tłuszcz, włożyć tosty oraz rozdrobnioną rybę. Wbić jajka, rozmiksować wszystkie skłądniki na masę o jednolitej konsystencji. Doprawić do smaku soką, pieprzem i tartą gałką muszkatałową. Opłukać i osuszyć natkę pietruszki. Część natki odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać. Wrzucić do masy rybnej, jeszcze raz zagnieść całość. Uformować z masy wilgotnymi rękami kotleciki. Opanierować kotlety w 2 łyżkach mąki. Rozgrzać na patelni resztę tłuszczu, kłaść kotlety z ryby na gorący tłuszcz. Zmniejszyć ogień, smażyć kotlety na złoty kolor, po 5 minut z każdej strony. Sparzyć wrzątkiem cytrynę, osuszyć, pokroić na małe cząstki. Zdjąć usmażone kotlety z patelni, układać na półmisku. Udekorować natką pietruszki i cząstkami cytryny. Podwać z ziemniakami i surówką.