cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Kotlety z kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

kotlety

Kotlety z kapusty

Składniki:

Kotlety z kapusty

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z kapusty

Kapustę
umyć, oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, cienko poszatkować, włożyć do
garnka. Wlać do kapusty gorące mleko, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu
około pół godziny. Do ugotowanej kapusty stopniowo dodawać kaszę mannę, ciągle
mieszając. Zdjąć naczynie z ognia, lekko przestudzić.  Dodać jajka, doprawić do smaku solą i czarnym
mielonym pieprzem, dokładnie wyrobić. Z przygotowanej masy formować owalne
kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na
jasnozłoty kolor. Podawać z ziemniakami i 
sosem śmietanowym lub pikantnym pomidorowym.