Sposób przygotowania:
Kotlety z kaszy gryczanej
Kaszę gryczaną gotuję według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Białą część pora siekam w cienkie krążki i duszę w rondlu z 2-3 łyżkami wody do miękkości. Cebule obieram, drobno kroję i szklę na 2 łyżkach oleju. Ser żółty ścieram na tartce na dużych oczkach. Ostudzoną kaszę przekładam do dużej miski i miksuję za pomocą blendera, dodaję do tego podsmażoną cebulę, uduszony por, starty ser, dwa jajka, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i całość dokładnie wyrabiam. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym, czubrycą, słodką papryką i curry, wymieszać. Z masy lepię 10 niewielkich kotletów, każdy obtaczam w bułce tartej. Kotleciki kładę na rozgrzany olej na patelni i smażę z każdej strony po kilka minut na niewielkim ogniu. Kotlety podaję z sosem pieczarkowym i ogórkami konserwowymi.