mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kotlety z kaszy gryczanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Potrawa najlepiej smakuje na ciepło podana z sosem pieczarkowym (grzybowym) i korniszonami :)

Kotlety z kaszy gryczanej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z kaszy gryczanej

 

  • 200 g kaszy gryczanej prażonej
  • 100 g pora (białej części)
  • 150 g cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g sera żółtego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czubrycy zielonej
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 duże jajka
  • 4-5 łyżek bułki tartej

 

  • Dodatkowo:
  • 125 ml oleju do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Sposób przygotowania:

Kotlety z kaszy gryczanej
Kaszę gryczaną gotuję według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Białą część pora siekam w cienkie krążki i duszę w rondlu z 2-3 łyżkami wody do miękkości. Cebule obieram, drobno kroję i szklę na 2 łyżkach oleju. Ser żółty ścieram na tartce na dużych oczkach. Ostudzoną kaszę przekładam do dużej miski i miksuję za pomocą blendera, dodaję do tego podsmażoną cebulę, uduszony por, starty ser, dwa jajka, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i całość dokładnie wyrabiam. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym, czubrycą, słodką papryką i curry, wymieszać. Z masy lepię 10 niewielkich kotletów, każdy obtaczam w bułce tartej. Kotleciki kładę na rozgrzany olej na patelni i smażę z każdej strony po kilka minut na niewielkim ogniu. Kotlety podaję z sosem pieczarkowym i ogórkami konserwowymi.
Kotlety z kaszy gryczanej
Do ugotowanej i ostudzonej kaszy dodaję podsmażoną cebulkę i por
Kotlety z kaszy gryczanej
Do kaszy dodaję także bułkę tartą, starty ser, jajka i przyprawy
Kotlety z kaszy gryczanej
Z masy lepię dziesięć niewielkich kotlecików
Kotlety z kaszy gryczanej
Kotlety obtoczone w bułce tartej smażę na gorącym oleju