iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kotlety z serową kołderką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne mięsko podane w bardzo prosty, a jednak smaczny sposób.

Kotlety z serową kołderką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z serową kołderką

 

  • 2 podwójne filety z piersi kurczaka
  • 15 dag żółtego sera
  • 1 kostka drobiowa
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka curry
  • Ciasto:
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety z serową kołderką
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze porcje, następnie delikatnie rozbić. Kostkę rozetrzeć z oliwą i curry i tą mieszanką natrzeć mięso które zostawić na około 1 godz. Ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki i posypać lekko wciskając w mięso. W misce ubić gładkie ciasto z jajka, mąki, proszku do pieczenia i takiej ilości wody, aby powstało ciasto tylko troszkę rzadsze od gęstej śmietany, ciasto doprawić solą, pieprzem i około 1 łyżeczką bazylii lub innych ziół. Przygotowane mięso zanurzyć w cieście serem do góry, ale go nie przewracać, a tylko polać ciastem, aby było całe pokryte. Na patelni rozgrzać dość dużo oleju i kłaść mięso też serem do góry, po zrumienieniu ostrożnie przewrócić i dosmażyć. Podawać na gorąco.
Kotlety z serową kołderką
Mięso posmarować mieszanką oliwy i przypraw
Kotlety z serową kołderką
Na zamarowane mięso dodać ser lekko wciskając
Kotlety z serową kołderką
Ciastem pokryć całe mięso bez przewracania
Kotlety z serową kołderką
Smażyć z obu stron na złoty kolor i podawać