SUPERPRZEPIS

Szwedzkie świąteczne klopsiki

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Szwedzkie świąteczne klopsiki

Przepis na narodową potrawę Szwedów.

Składniki:

Szwedzkie świąteczne klopsiki

 

 

Sposób przygotowania:

Szwedzkie świąteczne klopsiki

Zmieszaj bułkę tartą ze śmietaną. Odstaw na 5 – 10 minut.

Zmieszaj mięso z cebulą, jajkiem, solą i zielem angielskim.

Zmieszaj zgęstniałą śmietanę z bułką tartą na gładką masę.

Mokrymi dłoniami formuj niewielkie klopsiki.

Smaż na maśle po kilka sztuk.

Ruszaj patelnią, by klopsiki zachowały okrągły kształt. Kiedy się przyrumienią zmniejsz temperaturę i smaż przez jeszcze 5 – 10 minut.

Powtarzaj procedurę ze wszystkimi klopsikami.

Przepis dodany dzięki uprzejmości Ambasady Szwecji w Warszawie, więcej przepisów na stronie Ambasady.