Adam28

Adam28

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Krajanka biszkoptowa z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krajanka biszkoptowa z rodzynkami

Krajanka biszkoptowa z rodzynkami

Składniki:

Krajanka biszkoptowa z rodzynkami

 

  • Ciasto biszkoptowe:
  • 4 łyżki wrzącej wody
  • 25 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 25 dag mąki
  • 1 łyżka octu 3 %
  • 5 dag rodzynków
  • wanilia
  • Kruche ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 6 dag cukru pudru
  • 7 dag tłuszczu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany
  • 25 dag marmolady do przełożenia
  • 2 dag margaryny do formy
  • papier pergaminowy

 

Sposób przygotowania:

Krajanka biszkoptowa z rodzynkami
Na parze z cukrem ubić całe jajka na gęstą pulchną masę. Po tym jak już masa zgęstnieje wlewamy wrzącą wodę z octem ciągle ubijając. Odstawiamy zaparzona masę, ubijamy aż ostygnie. Zimną masę mieszamy z mąką, wanilia i opłukanymi rodzynkami. Na blachę pokrytą natłuszczonym pergaminem wkładamy, rozsmarowując równo. Pieczemy w gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor 20 minut. Zsuwamy z blachy upieczony już biszkopt, zdejmujemy papier i odstawiamy do czasu aż się ostudzi. Przygotować kruche ciasto: Przesianą mąkę posiekać z masłem i margaryną, dodać przesiany cukier i żółtko, zagnieść ciasto. Wyrobić szybko ciasto, przykryć i zostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Upiec placek tej samej wielkości jak placek biszkoptowy. Kruche, zimne ciasto posmarować marmoladą, przykryć biszkoptem z rodzynkami i przycisnąć deseczką. Na koniec po wystygnięciu kroimy na kwadraty. Smacznego :)