Sposób przygotowania:
Krajanka biszkoptowa z rodzynkami
Na parze z cukrem ubić całe jajka na gęstą pulchną masę. Po tym jak już masa zgęstnieje wlewamy wrzącą wodę z octem ciągle ubijając. Odstawiamy zaparzona masę, ubijamy aż ostygnie. Zimną masę mieszamy z mąką, wanilia i opłukanymi rodzynkami. Na blachę pokrytą natłuszczonym pergaminem wkładamy, rozsmarowując równo. Pieczemy w gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor 20 minut. Zsuwamy z blachy upieczony już biszkopt, zdejmujemy papier i odstawiamy do czasu aż się ostudzi. Przygotować kruche ciasto: Przesianą mąkę posiekać z masłem i margaryną, dodać przesiany cukier i żółtko, zagnieść ciasto. Wyrobić szybko ciasto, przykryć i zostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Upiec placek tej samej wielkości jak placek biszkoptowy. Kruche, zimne ciasto posmarować marmoladą, przykryć biszkoptem z rodzynkami i przycisnąć deseczką. Na koniec po wystygnięciu kroimy na kwadraty. Smacznego :)