Sposób przygotowania:
Krążki cukinii nadziewane mięsem i kaszą jaglaną
Jeżeli robicie własny sos: Pomidory przekroić na połowę, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Czosnek obrać z łupinek i przekroić każdy ząbek na połowę, dodać do pomidorów. Wszystko skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok 30 minut, w międzyczasie można pomidory przewrócić. Lekko przestudzone pomidory przełożyć do głębokiego naczynia wraz z sosem. Do pomidorów dodać świeżą bazylię i zmiksować blenderem ( albo w kielichu do blendowania). Sos doprawić solą i pieprzem. Kaszę wsypać do garnka o grubym dnie, prażyć bez dodatku tłuszczu, mieszając co jakiś czas przez ok 5 minut. Zalać 1,5 szklanki wody. Przykryć i gotować ok 15 minut. Zestawić z ognia, spulchnić widelcem. Cebulę posiekać i podsmażyć na rumiano, dodać do kaszy. Pomidory obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę – dodać do kaszy. Czosnek posiekać, na patelni rozgrzać olej albo oliwę, wrzucić czosnek, chwilkę smażyć i dodać mięso. Podsmażyć mięso przez ok 10 minut, rozbijając grudki. Mięso wymieszać z kaszą, doprawić solą i pieprzem, dodać przyprawy. Cukinie pokroić na plastry ok 3 cm, wydrążyć środki. Wydrążone plastry poukładać w naczyniu do zapiekania, do każdego plastra nałożyć farsz, dokładnie dociskają. Zalać wszystko sosem pomidorowym. Piec 35 minut w temperaturze 190 stopni. 5 minut przed końcem pieczenia na wierzchu rozłożyć plasterki mozzarelli i zapiec.