Sposób przygotowania:
Krążki z cukini zapiekane z ryżem
Ryż ugotować z marchewką w osolonej wodzie. Cukinię umyć, odciąć końcówki a resztę pokroić w krążki o grubości 2 cm. Szklaneczką wyciąć miąższ, krążki włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować przez 1-2 minuty. Wyjąć, ostudzić, ułożyć na blaszce. Słoninę pokroić w drobną kostkę, wytopić na patelni, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojone pieczarki i paprykę, smażyć około 7-8 minut. Do cebuli z papryką dodać pokrojone w kostkę odcięte końcówki cukinii, smażyć przez 5 minut, zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać ugotowany ryż, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i kiszonego ogórka. Pokrojoną szynkę, sos salsa, roztrzepane jajko, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Nadzieniem napełniać krążki z cukinii, posypać żółtym serem i oprószyć mieloną papryką. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 15 minut w temp 170 stopni.