jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Krem dyniowo-porowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aksamitna zupa z lekkim porowym smaczkiem.

 Krem dyniowo-porowy. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krem dyniowo-porowy.

 

  • 1 średnia dynia
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gruby por
  • 1,5 l bulionu drobiowego (lub wody)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta imbiru
  • pół szklanki śmietanki kremowej
  • groszek ptysiowy lub grzanki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krem dyniowo-porowy.
Obieramy dynię,kroimy miąższ w kostkę. Czyścimy pora i kroimy jego jasną część. Obrane warzywa przesmażamy krótko na maśle, zalewamy bulionem. Dodajemy posiekany czosnek i obrane, pokrojone w cząstki jabłko oraz kurkumę. Gotujemy do miękkości po czym miksujemy zupę i doprawiamy solą, pieprzem oraz imbirem. Dodajemy miód. Zaprawiamy zupę śmietanką hartując ją uprzednio. Podajemy zupę z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
 Krem dyniowo-porowy.
Obieramy dynię,kroimy miąższ w kostkę.
 Krem dyniowo-porowy.
Gotujemy do miękkości po czym miksujemy zupę i doprawiamy
 Krem dyniowo-porowy.
Możemy udekorować zupę piórkami z jasnej części pora.