marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krem pomidorowy z surimi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pomidory sparzyć,obrać ze skórki. Ugotować wywar,przecedzić.Przetrzeć pomidory do bulionu.Gotować.Doprawić

Krem pomidorowy z surimi

Składniki:

Krem pomidorowy z surimi

 

  • 2 kg.świeżych pomidorów,
  • sztuka włoszczyzny,
  • 2 bulionetki,
  • 1,5 l.wody,
  • 3 listki laurowe,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • pieprz,
  • sól,
  • maggi lub sos Worcester,
  • pudełko gęstej kremówki 36%,
  • gałązki świeżej natki,
  • opakowanie mrożonych paluszków surimi.

 

Sposób przygotowania:

Krem pomidorowy z surimi
Paluszki krabowe wypakować i rozmrozić. Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć z nich skórki. Nadstawić oczyszczone i opłukane jarzyny w dużym garnku z wodą, dodając bulionetki drobiowe, przyprawy zapachowe jak ziele angielskie i listki laurowe. Gotować pod przykryciem z 45 min., a następnie przecedzić przez sito do drugiego mniejszego garnka. Przetrzeć pałką do garnka z bulionem obrane pomidory na pulpę i zebrać resztę łyżką spod sitka do garnka. Można też przetrzeć ugotowane jarzyny z wywaru. Zamieszać. Gotować jeszcze zupę ok. 30 min. na zmniejszonym gazie. Zagęścić i doprawić pieprzem, łyżeczką soli oraz maggi lub Worcesterem. Nalewać krem do filiżanek do kremowych zup. Podawać z kleksem gęstej śmietany, surimi i świeżą natką.

Tagi:

sosy