Sposób przygotowania:
Kremówka babci
CIASTO:
Ze składników zagnieść gładkie ciasto, podzielić na dwie części i dać na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i upiec na złoty kolor w temp. 190o-200o.
KREM:
Mleko zagotować z dwoma cukrami waniliowymi i masłem.
Jajka i żółtka utrzeć z cukrem i dwoma cukrami waniliowymi na puszystą masę. Stopniowo dodawać obie mąki. Do utartych składników wlewamy wrzące mleko i zagotowujemy. Gdy zgęstnieje gorące wykładamy na jedno ciasto, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim ciastem.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Ze składników zagnieść gładkie ciasto, podzielić na dwie części i dać na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i upiec na złoty kolor w temp. 190o-200o.
KREM:
Mleko zagotować z dwoma cukrami waniliowymi i masłem.
Jajka i żółtka utrzeć z cukrem i dwoma cukrami waniliowymi na puszystą masę. Stopniowo dodawać obie mąki. Do utartych składników wlewamy wrzące mleko i zagotowujemy. Gdy zgęstnieje gorące wykładamy na jedno ciasto, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim ciastem.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.