toffik

toffik

Kucharz
[Przepisów: 14]

Kremówka babci

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jadłam tą kremówkę setki razy i zawsze żałowałam, że się skończyła. Najgorsze jest to, że ona zawsze znka bardzo szybko.

Kremówka babci

Składniki:

Kremówka babci

 

  • CIASTO:

 

 

  • KREM:

 

Sposób przygotowania:

Kremówka babci
CIASTO:

Ze składników zagnieść gładkie ciasto, podzielić na dwie części i dać na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i upiec na złoty kolor w temp. 190o-200o.

KREM:

Mleko zagotować z dwoma cukrami waniliowymi i masłem.

Jajka i żółtka utrzeć z cukrem i dwoma cukrami waniliowymi na puszystą masę. Stopniowo dodawać obie mąki. Do utartych składników wlewamy wrzące mleko i zagotowujemy. Gdy zgęstnieje gorące wykładamy na jedno ciasto, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim ciastem.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.