Sposób przygotowania:
Kremowy barszczyk z ostra pianka.
Buraczki umyc, obrac, pokroic w kostke , zalac ok 1,5l wody, dodac ziele angielskie , listek , bulion, sol, pieprz / ja dodaje jeszcze troche cukru/ i ugotowac. Przepis podalam z bulionem ale oczywiscie mozna ugotowac buraczki na miesie . Jednym slowem - gotujemy barszczyk , zaprawiamy go octem i smietanka , doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy.Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie podsmazamy drobno pokrojona cebule i czosnek . Do garnka wkladamy ugotowane ziemniaki, buraczki z barszczu. podsmazona cebule z czosnkiem i podlewajac barszczykiem miksujemy. Powstala zupke - krem zagotowujemy - ewentualnie doprawiajac do smaku.
Z mlekiem postepuje tak jak przy robieniu cappucino - robie piane - dodajac paste wasabi. Zupke podaje w malych miseczkach , na wierzch- lyzka ostrej wasabi pianki i jakas drobna dekoracja. Oczywiscie w bialych miseczkach prezentuje sie o wiele ciekawiej .
Z mlekiem postepuje tak jak przy robieniu cappucino - robie piane - dodajac paste wasabi. Zupke podaje w malych miseczkach , na wierzch- lyzka ostrej wasabi pianki i jakas drobna dekoracja. Oczywiscie w bialych miseczkach prezentuje sie o wiele ciekawiej .
msewka
moli