Sposób przygotowania:
Kremowy trójkolorowiec z brzoskwiniami
CIASTO BIAŁE: Białka ubić na sztywną pianę,w trakcie ubijania wsypać cukier zmiksować na lśniącą masę dodać żółtka i wymieszać,wsypać mąkę tortową wymieszaną z proszkiem.Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem dużej blaszki o wym 24/39 cm piec 25 minut w temp 160*c
CIASTO KAKAOWE: Przyrządzić tak samo jak ciasto białe mieszając mąkę z kakao. CIASTO RÓŻOWE: Pieczemy jak ciasto białe mieszając mąkę z wiśniowym kisielem.
MASA BUDYNIOWA: Z litra mleka odlewamy szklankę resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym w szklance mleka rozprowadzamy budyń miksujemy z jajkiem oraz mąką pszenną na gładką masę wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń.Zestawiamy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu,robimy krem.
MASA BRZOSKWINIOWA: Odcedzony sok z brzoskwiń uzupełniamy 3/4 szklanki wody zagotowujemy wsypujemy galaretki i mieszamy aż do rozpuszczenia.Gdy masa zacznie lekko tężeć dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie.Mieszamy. PONCZ: Przegotowaną chłodną wodę mieszamy z pudrem spirytusem oraz sokiem z cytryny.
PRZEŁOŻENIE: Biszkopt jasny nasączamy 1/3 ponczu smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego smarujemy połową masy budyniowej,przykrywamy ciastem kakaowym nasączamy wykładamy masę brzoskwiniową przykrywamy różowym ciastem,nasączamy resztą ponczu smarujemy dżemem i przykrywamy resztą kremu budyniowego.Wierzch ciasta dekorujemy startą czekoladą deserową.Chłodzimy w lodówce. Smacznego!
CIASTO KAKAOWE: Przyrządzić tak samo jak ciasto białe mieszając mąkę z kakao. CIASTO RÓŻOWE: Pieczemy jak ciasto białe mieszając mąkę z wiśniowym kisielem.
MASA BUDYNIOWA: Z litra mleka odlewamy szklankę resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym w szklance mleka rozprowadzamy budyń miksujemy z jajkiem oraz mąką pszenną na gładką masę wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń.Zestawiamy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu,robimy krem.
MASA BRZOSKWINIOWA: Odcedzony sok z brzoskwiń uzupełniamy 3/4 szklanki wody zagotowujemy wsypujemy galaretki i mieszamy aż do rozpuszczenia.Gdy masa zacznie lekko tężeć dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie.Mieszamy. PONCZ: Przegotowaną chłodną wodę mieszamy z pudrem spirytusem oraz sokiem z cytryny.
PRZEŁOŻENIE: Biszkopt jasny nasączamy 1/3 ponczu smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego smarujemy połową masy budyniowej,przykrywamy ciastem kakaowym nasączamy wykładamy masę brzoskwiniową przykrywamy różowym ciastem,nasączamy resztą ponczu smarujemy dżemem i przykrywamy resztą kremu budyniowego.Wierzch ciasta dekorujemy startą czekoladą deserową.Chłodzimy w lodówce. Smacznego!
marietta
zbysiowa
2milutka