2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Kremowy trójkolorowiec z brzoskwiniami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pyszne ale dość pracochłonne i drogie ciasto na różne okazje,aby zmniejszyć czas oczekiwania należy biszkopty przyrządzić dzień wcześniej,polecam na komunie chrzciny i inne rodzinne okazje.

Kremowy trójkolorowiec z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremowy trójkolorowiec z brzoskwiniami

 

  • Ciasto białe:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru

 

  • Ciasto kakaowe:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru

 

  • Ciasto różowe:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel wiśniowy

 

  • Masa budyniowa:
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1,5 kostki masła

 

  • Masa brzoskwiniowa:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 3/4 szklanki wody

 

  • Poncz:
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 ml spirytusu
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

  • Dodatkowo:
  • 80 g startej deserowej czekolady
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

 

Sposób przygotowania:

Kremowy trójkolorowiec z brzoskwiniami
CIASTO BIAŁE: Białka ubić na sztywną pianę,w trakcie ubijania wsypać cukier zmiksować na lśniącą masę dodać żółtka i wymieszać,wsypać mąkę tortową wymieszaną z proszkiem.Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem dużej blaszki o wym 24/39 cm piec 25 minut w temp 160*c

CIASTO KAKAOWE: Przyrządzić tak samo jak ciasto białe mieszając mąkę z kakao. CIASTO RÓŻOWE: Pieczemy jak ciasto białe mieszając mąkę z wiśniowym kisielem.

MASA BUDYNIOWA: Z litra mleka odlewamy szklankę resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym w szklance mleka rozprowadzamy budyń miksujemy z jajkiem oraz mąką pszenną na gładką masę wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń.Zestawiamy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu,robimy krem.

MASA BRZOSKWINIOWA: Odcedzony sok z brzoskwiń uzupełniamy 3/4 szklanki wody zagotowujemy wsypujemy galaretki i mieszamy aż do rozpuszczenia.Gdy masa zacznie lekko tężeć dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie.Mieszamy. PONCZ: Przegotowaną chłodną wodę mieszamy z pudrem spirytusem oraz sokiem z cytryny.

PRZEŁOŻENIE: Biszkopt jasny nasączamy 1/3 ponczu smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego smarujemy połową masy budyniowej,przykrywamy ciastem kakaowym nasączamy wykładamy masę brzoskwiniową przykrywamy różowym ciastem,nasączamy resztą ponczu smarujemy dżemem i przykrywamy resztą kremu budyniowego.Wierzch ciasta dekorujemy startą czekoladą deserową.Chłodzimy w lodówce. Smacznego!
Kremowy trójkolorowiec z brzoskwiniami
przygotowujemy ciasto jasne tak jak w przepisie
Kremowy trójkolorowiec z brzoskwiniami
pieczemy ciasto kakaowe tak jak w przepisie
Kremowy trójkolorowiec z brzoskwiniami
gotujemy na mleku budyń do kremu miksujemy z masłem
Kremowy trójkolorowiec z brzoskwiniami
robimy masę brzoskwiniową i przekałdamy ciasto