Sposób przygotowania:
Krewetki przyrządzane po kantońsku
W ogrzanym woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju następnie wrzucamy czosnek i smażymy, mieszając przez pół minuty. Dodajemy krewetki, smażymy je i mieszamy przez 5 minut aż zmienią kolor. Następnie wyjmujemy krewetki, odstawiamy i trzymamy w cieple. Rozgrzewamy resztę oleju. Do woka wrzucamy imbir, pokrojoną wieprzowinę i por. Smażymy na średnim ogniu ciągle mieszając, aż ,mięso zbrązowieje przez około 4-5 minut. Dodajemy sherry lub chińskie wino ryżowe oraz sos sojowy, cukier i wywar. Następnie dodajemy wymieszaną z wodą mąkę kukurydzianą. Dalej smażymy i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Na końcu dorzucamy krewetki i dodajemy ubite jajka. Smażymy przez 5-6 minut, aż jajka się zetną. Mieszamy delikatnie. Całość przekładamy na ciepły półmisek. Ozdabiamy paseczkami papryki i poszatkowanym porem. Danie powinniśmy podać natychmiast.