Krewetki przyrządzane po kantońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W ogrzanym woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju następnie wrzucamy czosnek i smażymy, mieszając przez pół minuty. Dodajemy krewetki, sm

Krewetki przyrządzane po kantońsku

Składniki:

Krewetki przyrządzane po kantońsku

 

  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 5 cm posiekanej laski świeżego imbiru
  • 675 g surowych, obranych krewetek
  • 175 g wieprzowiny, pokrojonej w kostkę
  • 1 por, pokrojony w plasterki
  • 3 ubite jajka

  • Do sosu :

  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki wytrawnego sherry albo chińskiego wina ryżowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 150 ml wywaru z ryby
  • 4½ łyżeczki mąki kukurydzianej

  • Do przybrania :

  • Paseczki czerwonej papryki i drobno pokrojony por

Sposób przygotowania:

Krewetki przyrządzane po kantońsku
W ogrzanym woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju następnie wrzucamy czosnek i smażymy, mieszając przez pół minuty. Dodajemy krewetki, smażymy je i mieszamy przez 5 minut aż zmienią kolor. Następnie wyjmujemy krewetki, odstawiamy i trzymamy w cieple. Rozgrzewamy resztę oleju. Do woka wrzucamy imbir, pokrojoną wieprzowinę i por. Smażymy na średnim ogniu ciągle mieszając, aż ,mięso zbrązowieje przez około 4-5 minut. Dodajemy sherry lub chińskie wino ryżowe oraz sos sojowy, cukier i wywar. Następnie dodajemy wymieszaną z wodą mąkę kukurydzianą. Dalej smażymy i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Na końcu dorzucamy krewetki i dodajemy ubite jajka. Smażymy przez 5-6 minut, aż jajka się zetną. Mieszamy delikatnie. Całość przekładamy na ciepły półmisek. Ozdabiamy paseczkami papryki i poszatkowanym porem. Danie powinniśmy podać natychmiast.